wva-logo

 

Watersport Vereniging Aalsmeer

Team Bakker wint NK Drakenklasse

Geplaatst op 19-09-2022  -  Categorie: Algemeen

nk-draken-2022-foto-webAfgelopen dagen is het open nationale kampioenschap in de Drakenklasse verzeild.
De wedstrijden waren vanuit de Koninklijke Nederlandsche Roei en Zeilvereniging in Muiden en werden verzeild direct onder het open water bij Pampus.
De internationale Drakenklasse met een ontwerp uit 1929 is een foutloos ontwerp en geldt als een hypermoderne wedstrijdboot. Ook op de Westeinder Plassen is  er een vaste kern van Drakenzeilers en de jaarlijkse Grand Prix d'Aalsmeer is een van de belangrijkste evenementen.

De Open Kampioenschappen troffen na een lange periode van heet weer een komplete weersomslag waarbij veel windshifts ontstonden uit een overwegend noordwestelijke wind. Vrijdag nog met kracht 2 tot 7 Bft in de vlagen, zaterdag toenemend vanaf Bft 4 tot Bft 7, om op zondag toch weer op een goed zeilbare Bft 4 te blijven staan. De gehele Drakentop en enige buitenlandse zeilers waren aanwezig, waaronder de grote favoriet Heerema, kampioen uit 2021 en winnaar van de Dragon Gold Cup.

Het Aalsmeerse team van Jan Bakker  manifesteerde zich met zijn NED438 "Douzement" direct en nadrukkelijk voorin en begon met 2 overwinningen, waartegenover Heerema vervolgens 2 overwinningen neerzette. Uiteindelijk zou de laatste race de doorslag geven: dat werd een wederom fraaie zege voor Jan Bakker, terwijl Heerema met een 6e plaats genoegen moest nemen. Met een totaal serie van 1, 1, 3, 2 en 1 (Heerema 4, 2, 1, 1 en 6) was Bakker niet meer in te halen en hoefde hij in de slotrace niet eens meer te starten.
Hij kreeg de sportieve complimenten van zijn professionele opponent: "beter gezeild en superieure boothandling". Jan Bakker zeilt inmiddels 13 jaar met zijn zoons Dominic en Olivier als vaste bemanning; zij noteerden hun NK-titel als derde generatie. Bij belangrijke internationale wedstrijden moest Jan Bakker vaak de profs in deze klasse voor laten gaan; zijn overwinning op dit NK is een belangrijke mijlpaal in de Drakenklasse en voor zijn team zelf.

 Theo van Mierlo